Ondertussen in het ziekenhuis…

Na mijn avonturen op materniteit zijn we terug op ‘onze’ HIV/TB afdeling beland. Ik denk niet dat er een groter contrast bestaat dan tussen die twee afdelingen. Op materniteit werk je meestal met ‘gezonde’ vrouwen, maar als er iets gebeurt, is het meestal heel acuut en soms stressvol. Op de medical gaat het zijn gewone gangetje, maar is iedereen zodanig ziek dat je regelmatig met overlijdens te maken krijgt.

Het is toch een deprimerende afdeling

Mijn meer ervaren collega op de medical is er tegenwoordig meer niet dan wel (hij doet onder andere aan teaching in een universiteit), waardoor ik er meestal alleen voor sta. Globaal kan ik dat ondertussen wel aan, maar heel leuk vind ik het niet. Het geeft minder mogelijkheid tot overleg, alhoewel ik ook regelmatig bij de andere collega’s ga aankloppen.

Momenteel heb ik 10 dagen vakantie (jeuj!!) en word ik vervangen door Simone, die meestal op materniteit staat. Zij vangt nu de medical op en zoals ze schrijft in haar smsje vindt ze mijn afdeling: ‘deprimerend’. En ik denk dat dat de lading wel dekt ja…

Vorige week was zo’n deprimerende week. Er gaan zoals ik al zei regelmatig mensen dood (maar ik genees er ook veel hoor!), en sommige overlijdens grijpen je meer aan dan andere.

Zie je wel dat ze ging sterven

Zo was er een jonge vrouw van 20 waar ik de diagnose had gesteld van een acute pericarditis. Dit is een ontsteking van het hartzakje, in onze HIV-setting vermoedelijk door tuberculose. De uiteindelijke behandeling wordt gedaan door middel van TB-medicatie, maar als er zoveel ontstekingsvocht rond het hart zit dat het hart niet goed meer kan kloppen, dan moet je het vocht dat rond het hart zit verwijderen met een naald (met een moeilijk woord: een pericardiocentese). Ik wou de patiënte daarvoor zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in Pietermaritzburg verwijzen, maar haar toestand ging in zo snel achteruit, dat ze dat niet meer ging halen.

Ik heb dan uiteindelijk zelf mijn naald in haar borstkas gestoken, onder ‘deskundige’ begeleiding van David, een Nederlandse dokter die die procedure ooit al eens geoefend had op een pop. :)
We hebben er effectief een hoeveelheid vocht uit gehaald (de diagnose klopte dus), maar jammer genoeg was het niet voldoende om de hartfunctie echt te doen verbeteren. Meer vocht kreeg ik er zonder beeldvorming niet uit (normaal doe je dat met echo zodat je kan zien waar het vocht juist zit en waar je veilig kan prikken) en de vrouw is overleden.Ik had het er heel moeilijk mee, want de vrouw was nog in een relatief goede algemene toestand, we wisten perfect wat er gaande was, wat er moest gebeuren en toch hebben we haar niet kunnen helpen…

Daarbij kwam nog een hele discussie met de verpleging, want zij vonden dat we te veel moeite deden voor die (HIV-) patiënte en dat we haar rustig moesten laten sterven. Ik ben er zeker van dat, moest de patiënte een familielid of kennis van iemand zijn geweest, we een heel andere situatie hadden gehad.

Ik behandel iedereen hetzelfde en elke patiënt heeft volgens mij het recht dat er moeite gedaan wordt om zijn/haar leven te redden (binnen de mate van het mogelijke van hun algemene toestand natuurlijk).
Ik had echt het gevoel dat ik er helemaal alleen voor stond. En als de patiënte dan effectief sterft, krijg je van de verpleging een: “zie je wel, we hadden toch gezegd dat ze ging sterven…”

Vakantie

Maar zoals ik al zei, heb ik momenteel vakantie! Na 3,5 maand werken doet het echt wel even deugd om er tussen uit te zijn. Mijn ouders zijn aangekomen en we zijn eerst op safari gegaan naar Hluhluwe en nu maken we een rondreis door Lesotho. Absoluut de moeite allemaal en nu kan ik zelf ook eens genieten van het mooie weer ondertussen (het regenseizoen loopt stilaan naar zijn einde)

Een Basothoherder in Lesotho

Volgende Spreekuur-blog ga ik wat dieper ingaan op het ‘management’ van ons ziekenhuis, of eerder het gebrek daar aan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>