Cursussen in vliegende vaart

Ik weet het, veel te lang dat ik iets van mezelf heb laten weten. Maar goed nieuws: we hebben onze hersentjes volop aangevuld met nieuwe kennis, wat hopelijk de zorg van de patiënten hier ten goede komt! Ik had over de loop van het jaar 3 verschillende cursussen gepland en door samenloop van omstandigheden (hoe gaat dat anders in Afrika…), vielen ze allemaal op 1 maand tijd. We vlogen dus van het éne naar het andere.

HIV-cursus

De eerste cursus was een weekendcursus over HIV, TB en STI’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). De cursus werd gesponserd door PEPFAR (ja, zo doet George W Bush toch nog iets nuttigs…). Het ging door in het Hilton Hotel in Durban en we werden daar serieus verwend. Het grote contrast hier in Zuid-Afrika blijft me verbazen. De enige dag bevind je je in grootse luxe, de dag daarna is het weer armoede troef… Ik heb de cursus samen gedaan met Sien die in Estcourt werkt en die ik ken van de opleiding Tropische Geneeskunde. Het was een interessant weekend, leuk ook en we hebben ook een aantal andere mensen leren kennen, voornamelijk dokters uit de UK.

Anesthesie cursus

Zondagavond dan recht naar Pietermaritzburg gereden voor de volgende cursus: een training anesthesie in Edendale Hospital. Dat is het ziekenhuis waar we al onze patiënten naar doorverwijzen, dus ook wel leuk om daar zelfs eens te komen nu. Het doel van deze opleiding is om op een betere en veiligere manier te doen wat ik al 4 maanden aan het doen ben (de verdoving voor keizersnedes) en om te leren intuberen en algemene anesthesie te doen. Het is niet alleen nuttig in de operatiezaal, maar ook als ik van wacht ben en er een trauma-patiënt beademd moet worden, tot nu moest ik daar een andere dokter voor (wakker) bellen.

Het viel goed mee in Edendale, heb veel geleerd, vriendelijke artsen ook. Ik moet alleen zeggen dat het niet altijd leuk was om terug de ‘stagiair’ te zijn, dus na 2 weken was ik ook wel blij dat ik terug naar huis kon.

Cricket, kaas en wijn

De cricketmatch Zuid-Afrika tegen Pakistan

De cricketmatch Zuid-Afrika tegen Pakistan

Tijdens die periode was er ook een vrije dag en zijn we naar het cricket geweest in Durban, samen met een aantal van de UK-dokters die we hebben leren kennen op de HIV cursus. Leuk om eens te doen, speciale ervaring ook en ik snap eindelijk de regels een beetje! Cricket duurt blijkbaar een hele dag voor 1 match. Je zit gezellig met z’n allen te picknicken op het gras, van de zon te genieten en en wat te babbelen met elkaar, want uiteraard blijf je geen hele dag geconcentreerd zo’n match volgen. Het ogenblik dat er dan iets boeiends gebeurt op het veld, kijk je op naar een groot scherm waar je de replay op kan volgen :-)

Het weekend daarna zijn we met een hele groep op weekend geweest naar de Drakensbergen en de Midland Meanders. We hebben gewandeld en zijn naar een kaasproeverij en een wijnproeverij geweest. Onszelf goed verwend dus! Heel gezellig, lekker eten, goede wijn: we zijn hier absoluut niet aan het verkommeren of vereenzamen!

ATLS-Cursus

Dan was het tijd voor de laatste cursus, de ATLS cursus. Dat staat voor Advanced Trauma Life Support. Dat is een geavanceerde reanimatiecursus, specifiek voor traumatologie en wordt over de hele wereld georganiseerd en erkend.

Ze beantwoord vragen zoals: wat te doen met steekwonden in borst of buik, wat met auto-ongelukken, brandwonden, ernstige breuken, nekletsels, … Eigenlijk allemaal dingen waar ik op spoed regelmatig mee geconfronteerd wordt en niet heel erg ben voor opgeleid, dus dat was heel nuttig. De laatste dag was examen, ik ben nog op de resultaten aan het wachten, maar ik denk wel dat ik het certificaat behaald ga hebben.

Nieuwe gasten

Geologen Wouter en Femke verbazen zich over steentjes aan de Wild Coast

Geologen Wouter en Femke verbazen zich over steentjes aan de Wild Coast

Ondertussen zijn Wouter en Femke aangekomen in Zuid-Afrika! Heel leuk om hen terug te zien. Dit weekend gaan we samen een verlengd weekendje op stap, ik kijk er al naar uit. Toon is vorige week al samen met hen een paar dagen naar de Wild Coast en Lesotho geweest, toen kon ik jammer genoeg niet mee, want ja, tussen al die cursussen en uitstapjes in werk ik ook nog steeds in ons ziekenhuisje hier!

Liefs,
Marianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>