Mia heef nooit zwaar gekree: over Zuid-Afrikaans entertainment

Zuid-Afrika is een land dat bol staat van cultuur. En in tegenstelling tot wat je denkt, moeten het niet altijd Zulu’s zijn die in traditionele outfit voor toeristen staan te dansen.

Onderstaande stukjes zijn een aanrader voor iedereen. (En al helemaal voor mensen die ooit in Zuid-Afrika zijn geweest of er naar toe willen.)

Trevor Noah: stand-up comedy

Trevor Noah is de grootste stand-up comedian van Zuid-Afrika. Hij trekt volle zalen en heeft een succesvolle tournee in Amerika achter de rug. Zelf is hij colored (witte vader, zwarte moeder) en dat geeft hem een soort vrijkaart om elke bevolkingsgroep door de mangel te halen.

Zijn laatste shows waren in een mum van tijd uitverkocht. Gelukkig hebben we de dvd van zijn vorige show ‘That’s racist’. Je vindt ook de volledige That’s racist-show op Youtube, maar daar moet je zelf maar naar op zoek. :-)

Hieronder een stukje waar hij iets vertelt over zijn ervaringen als Zuid-Afrikaan in de USA. (Het douchegrapje op het einde gaat over het feit dat president Jacob Zuma ooit heeft gezegd dat je aids kon vermijden door te douchen na de sex.)

Long Walk to freedom (aka de Mandela Film)

Binnenkort is het zo ver: dat komt de film over het leven van Mandela in de zalen. Als ik de trailer zo bekijk, is het een aanrader die best wel een paar potten kan breken. De moeite waard (en YFO organiseert de avant-premiere van de film in Utopolis Mechelen ten voordele van een project in Zuid-Afrika – €10 op 17 december om 19u30 – Meer info ). Zeker gaan kijken! Mandela had echt een leven dat het verfilmen waard was. Verwacht alleszins geen saaie biografie en mooie beelden van Zuid-Afrika.

Zahara (muziek)

Zahara is razend populair en eigenlijk ook best wel goed. Het is de eerste keer dat ik de videoclip onder ogen kreeg, (slechte internetverbinding weetjewel) maar vrouwen met een gitaar: dat kan niet missen zeker?

Professor (muziek)

Als je wil dat een hele minibus aan het tankstation uitstapt om te dansen, de tankbedienden beginnen te shaken en de mensen op straat je verbaasd nakijken dan moet je enkel The Professor uit je open autoramen laten knallen.

Veel elektronica en alhoewel volgens mij alle nummers van The Professor een beetje op elkaar lijken, zijn er toch een paar nummers bij die boven de andere uitsteken. (sla desnoods de eerste veertig seconden van het nummer hieronder over. :-) )

Stefan Dixon: mia heef nooit zwaar gekree

Op het White Mountain festival leerden we Stefan Dixon kennen. We kochten zijn cd en terwijl we er in de auto naar luisterden, kwamen er opeens wel erg bekende deuntjes door de boxen gekropen: een cover van Mia (van Gorky).

Erg grappig om te horen.

‘Mia heeft nooit afgezien’, wordt ‘Mia heef nooit zwaar gekree’
‘Eten kan als je de afwas doet’ wordt ‘eten kan als ek die skotelgoed doe’

Beluister via de link hieronder zeker ‘Mia’ en ‘Let’s build a world‘, maar ze zijn eigenlijk allemaal goed: https://www.facebook.com/stefandixon/app_182222305144028

Madam en Eve

Een gagstrip van de blanke en conservatieve madam en de zwarte, slimme-maar-luie- poetsvrouw Eve. Stel het je voor als intelligente Garfieldstrips tsjokvol verwijzingen naar de politiek, de actualiteit en de dingen des levens. Net zoals ik ze graag heb.

Madam Eve tokoloshe

(De Tokoloshe is een bekend figuur in de Zuid-Afrikaanse cultuur en er wordt nog echt in geloofd. Van sterfgevallen tot slecht weer: het is allemaal de schuld van de Tokoloshe Meer info over de Tokoloshe hier.)

The racist guide to people in South-Africa

The racist guide to people in South AFricaIn het thema ‘Zuid-Afrikanen die met zichzelf lachen’, heeft een Zuid-Afrikaan een hilarisch boekje bij elkaar gepend ‘The racist Guide to people in South Africa’.

Net als Trevor Noah is de schrijver grappig ten koste van alle bevolkingsgroepen. Hij speelt natuurlijk met vooroordelen, maar in hun generalisering zijn die vooroordelen helemaal correct (je ziet het zo allemaal op straat gebeuren) en dat maakt het net grappig.

Zo zijn Afrikaners bijvoorbeeld kampioen in klagen en kunnen ze uren klagen over Zuid-Afrika waarna ze afsluiten met ‘man, wat hou ik toch van dit land’.

Het boek op amazon

The Daily maverick (Nieuws)

www.dailymaverick.co.za

Zuid-Afrikaanse kranten zijn maar middelmatig. In het begin kocht ik er af en toe eens eentje maar dat heb ik opgegeven sinds ik The Daily Maverick heb gevonden.

Een dagelijks nieuwsmagazine met vooral diepgravendere stukken en nieuwe over de hele wereld (met een focus op het Afrikaanse continent natuurlijk). Erg interessant om te zien dat er in The Daily Maverick belangrijke dingen worden gecoverd die in Europa het nieuws niet eens halen.

Leuk is ook dat ze altijd duidelijk hun eigen mening of interpretatie meegeven. In de journalistieke wereld is dat stiekem not done, maar ik moet toegeven: het nieuws wordt er leuker door.

Een voorbeeldje hieronder van een kort berichtje op 15/11 waar ze meegeven dat ze Noord Korea niet geloven en waarom.

North Korea denies Syria aid (not sure we believe them)

North Korea has denied sending military aid to the Syrian government (one of its only allies), following the alleged sighting of North Korean helicopter pilots and artillery officers in Damascus. “Some foreign media are floating misinformation that the DPRK (Democratic People’s Republic of Korea) supplied war equipment to Syria [and] its airmen are directly involved in air-raids on insurgent troops in Syria,” said the state-run KCNA news agency. Note that this is the same news agency which earlier this year “confirmed” the discovery of a unicorn lair, so we’re going to go ahead and remain sceptical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>