Het Afrika-effect

Zuid-Afrika is een prachtig land, toch is het niet alleen de natuur die ons hier houdt.

Zuid-Afrika is een prachtig land, toch is het niet alleen de natuur die ons hier houdt.

Mensen vragen zich soms af waarom we zo graag in Zuid-Afrika wonen. Wat is er zo speciaal aan? Het is in België toch ook goed? En natuurlijk is de natuur overweldigend, zijn de mensen vriendelijk en is het klimaat schitterend, maar toch is het iets anders.

En dat ‘anders’, noem ik het Afrika-effect. Het is de invloed die dit land op mensen heeft: het brengt je tot rust, zet de Rat Race on hold en mensen worden vanzelf vrolijk en losser. Maar kom, laat ik het dit keer niet bij woorden houden. Ik heb twee filmpjes die het Afrika-effect mooi illustreren.

Shaken op een galadiner

Het eerste filmpje maakte ik zelf op het galadiner van een congres in Kaapstad waar ik aanwezig was als journalist. (de reden ook waarom ik tijdens mijn hectische drie dagen van Durban naar Kaapstad vloog) Nu moet je weten dat congressen normaal een vrij stijve bedoening zijn. Vriendelijk lachen kan nog net, maar al te veel uit de pas lopen is moeilijk. Neem de juiste vorken en messen, wees gereserveerd en voer als het even kan een intelligente conversatie.

En in Zuid-Afrika is dat niet anders. Tot iedereen in de ban geraakt van het Afrika-effect.

Het onderstaande filmpje is een korte opname van het einde van het galadiner. Een pak-en-das diner waar in België iedereen mooi en stil op zijn plaats blijft zitten en gereserveerd applaudisseert voor de muziekband. Maar in Zuid-Afrika gebeurt het in België ondenkbare: driekwart van de zaal staat na een aarzelende start op de dansvloer te dansen en te shaken alsof ze op een schoolfuif of rockconcert staan. Van de rector van de University of the Western Cape tot de directeur van VLIR-UOS. Totaal ondenkbaar in België, maar mogelijk in Zuid-Afrika.

Het Zuid-Afrika-effect, ik hou er van!

(Technische mededeling: omdat ik had geen tijd om de externe microfoon op de camera aan te sluiten, was het originele geluid een afgrijselijk gekraak. Om uw en mijn oren te sparen heb ik er het geluid weggehaald en het origineel nummer er onder gemonteerd. Het schoolfuif-gejoel moet je er maar even bij denken en als de mensen niet correct op de melodie dansen, is het dus ook volledig aan mij te wijten. :-)

Vliegtuiginstructies

Een tweede filmpje werd gefilmd door een Fransman en kwam ik tegen op Facebook. Het zijn de vliegtuiginstructies die werden gegeven bij Kulula Airways, het Ryanair van Zuid-Afrika. Losser en vrolijker, wederom het Afrika-effect in actie.

Bekijk de video:
https://www.facebook.com/video/embed?video_id=570613242969322

En het Afrika-effect is een van de redenen waarom we Zuid-Afrika zo graag zien. Het is bijna niet te geloven dat we hier ooit weg zouden willen, maar zoals we al eens eerder zeiden: dat zal toch ooit gebeuren en het zal jullie schuld zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>