Eerste hulp bij een blackout (tips & tricks)

Aan de Wild Coast - Waar vaak standaard geen elektriciteit is

Gezellig aan de Wild Coast – Waar er vaak standaard geen elektriciteit is

Er zijn verrassende gelijkenissen tussen Zuid-Afrika en België, maar er zijn ook een hoop verschillen.

Bijvoorbeeld: in België smeren ze mogelijke stroomuitvallen zes maanden op voorhand breed uit in de media. Allerlei onwaarschijnlijke doemscenario’s passeren de revue. Van vliegtuigen die niet meer onder controle te houden zijn tot ziekenhuizen die het moeilijk krijgen of zelfs *gasp* een huishouden dat drie uur zonder internet komt te zitten.

Nee, daar tegenover is het in Zuid-Afrika wel even anders. Daar gaat de stroom zonder enige waarschuwing of regelmaat uit. Gewoon,… omdat ze daar zin in hebben. Niet echt met een reden denk ik, want niemand lijkt echt te weten waarom ze wordt uitgeschakeld. Ik stel het me alvast voor alsof er ergens een of andere vrolijke Zulu, weggestoken in een klein hokje vol papieren, een aan-uit-spelletje speelt met de Grote Zuid-Afrikaanse Hoofdschakelaar.

We hebben dan ook vaak in het donker gezeten.

Omdat tijdens de wintermaanden iedereen tesamen zijn elektrisch vuurtje aanzette wanneer hij begon te koken, viel de stroom zelfs elke dag een uur of twee uit.

Daarom een aantal tips die je leven tijdens de volgende blackout in België aangenamer zullen maken. En dan beleef je er na verloop van tijd misschien zelfs plezier aan. Want wie apprecieert de gezelligheid van kaarslicht en een dekentje op de bank nu niet?

Wat als de batterijen op zijn?

Tijdens een black-out gebeuren er een aantal rare dingen: ten eerste besef je hoeveel dingen er op stroom draaien. Je laptop, je ijskast, je waterkoker, verwarming, verlichting, je oven enzovoort.

De eerste uren van een blackout (die niet noodzakelijk hoeft plaats te vinden als het donker is) sta je bijvoorbeeld doelloos naar de mixer in je hand te kijken voordat je beseft dat je die helemaal niet kan gebruiken. Ook die boterham toasten kan je wel even vergeten en wachten op het warme water uit de douche duurt plots wel erg lang.

Vooral tijdens de donkere uren besluit je het dan maar te trekken met die wondere uitvinding: de batterij. Je knipt de zaklampjes aan en kijk: zelfs je laptop doet het nog. Na twee uur geeft je laptop er echter ook de brui aan en je zaklamp heeft er ook al niet zoveel zin meer in. Je batterijen lopen stillaan leeg (behalve die van een klok, dat getiktak gaat eeuwen mee :-) )

En dan zit je daar in het donker zonder digitaal entertainment. *Zucht* Wat nu?
Steek een kaars aan en speel een bordspel. Of steek geen kaars en praat met elkaar. Twee uur aan een stuk. Misschien zelfs drie. Echt, het is verfrissend.

Maar ik heb nog niet gegeten!

Moeilijker wordt het natuurlijk als je nog niet hebt gegeten. Het kookvuur en de oven werken immers niet (of heb je een gasoven?) en als je pech hebt, viel de stroom uit midden in je dagelijks kookfestijn: alle potten en pannen stonden op het vuur en al dat lekkers was aan het koken. Maar dat kan je nu niet afwerken. Weinig aan te doen.

Het beste dat je dan kan doen is je short aan de haak hangen, samen in de auto kruipen en op zoek gaan naar een lodge of restaurant die nog wel stroom heeft. In Zuid-Afrika had de dichtsbijzijnde lodge een stroomgenerator (het ziekenhuis ook, geen paniek) en kon je daar dus altijd gaan eten. Ook in België kan je waarschijnlijk terecht in de buurgemeenten.

Zo wordt een black-out plots een goed excuus om niet te koken, maar op stap te gaan en iets lekker te gaan eten. Geweldig toch?
Je hebt in België dan ook nog eens het voordeel dat de stroomonderbrekingen op voorhand worden aangekondigd. Reserveer jezelf ergens een tafeltje in een gemeente mét stroom en eet daar een lekker hapje.

Babyboom!

En als de buikjes vol, de batterijen plat en de kaarsen opgebrand zijn, dan rest je geen andere optie dan gewoon op tijd in je bed te kruipen.
Je weet wel: dat voornemen dat je elke ochtend weer neemt ‘Ik kruip vanavond op tijd in bed’. Wel, voer het voor de verandering eens uit. Stroompannes laten je toch niet toe om veel andere dingen te doen.

Geen stress, geen paniek en val rustig in slaap. (of doe iets anders. De praktijk heeft aangetoond dat er significant meer baby’s worden verwekt tijdens een blackout)

… en zorg dat je alle schakelaars hebt uitgedraaid voor je in bed kruipt. Je wil niet dat de potten op je vuur plots weer beginnen koken als er terug elektriciteit is. Want dan zou je wel eens kunnen wakker worden meteen hoop zwarte rook in je huis.

Vandaar misschien de term blackout?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>