10 dingen om mee te nemen naar Zuid-Afrika

10 handige dingen waarvan ik blij ben dat we ze bij hebben voor een jaar Zuid-Afrika.

1. Tikka

Dit hoofdlampje krijg je niet kapot. Het gaat jaren mee en is super handig. Als de stroom uitvalt, als je ‘s nachts wil wandelen, als je iets zoekt in een donkere rugzak, als je nog wat wil lezen terwijl je partner toch wil slapen of als je met een fiets rijdt waarvan het licht kapot is. Hoofdlampen zijn the way to go. Beschikbaar in tientallen uitvoeringen en de batterijen gaan eeuwen mee. Zelf mishandel ik al tien jaar de Tikka plus (dat is van Petzl) en die lijkt het nog lang niet op te geven.

Richtprijs: €25-€50

Een hoofdlamp in Zuid-Afrika

2. Teva’s

Nog zoiets multifunctioneel: met sandalen van Teva kan je gaan wandelen, autorijden, zwemmen, lopen,…. Je kan ze door het slijk halen of er met een auto overheen rijden: niet kapot te krijgen. En als ze vuil zijn, ga je gewoon even in de zee staan. Of je steekt ze in de wasmachine.

Richtprijs: €50-€80

Op stap met teva's door Zuid-Afrika

3. Reisdgidsen

Ken je land en als je het niet kent: koop een reisgids. Wij trekken rond met The Rough Guide, de National Geographic en een kleintje van Footprint dat specifiek over Kwazulu-Natal gaat. Ik ben vooral fan van The Rough Guide. De National Geographic heeft mooie prentjes, maar bevat weinig info over onze omgeving.

Richtprijs: €20-€25

Ken Zuid-Afrika, of koop een reisgids

4. Vrouw/gezelschap

Opgelet, dit is het emo-item uit de lijst: Wat ben je met zo’n mooi land en zo’n belevenissen als je het met niemand kan delen?

Richtprijs:… euh… onbetaalbaar?

Een vrouw: onbetaalbaar

5. Muskietennet

We hebben een groot net van Careplus mee dat je op vier punten kan bevestigen. Kostte €50 in de AS-Adventure en alhoewel er geen malaria is in de omgeving, zorgt het ervoor dat je goed slaapt. Vrij van alle beestjes die Zuid-Afrika rijk is. Als we terug zijn in België wordt dit zeker terug opgehangen in de slaapkamer. We hebben ook een kleiner net mee dat we gebruiken om rond te trekken.

Richtprijs: €25-€50

Rustige nachten met een muskietennet

6. Laptop

De laptop is een levenslijn naar huis, naar werk en naar afleiding. Ik kan er video mee monteren, hem aankoppelen aan het internet, telefoneren naar het thuisfront, foto’s bewerken, teksten schrijven en als we het werken beu zijn, kunnen we er films en series mee kijken tot we doodvallen

Richtprijs: €250-€2500

Video monteren op de laptop

7. Visakaart

Ja kijk, het is een beetje vals spelen om deze er in te zetten, maar met een VISA-kaart in de hand, kom je door gans Zuid-Afrika. Zeker met die Platinum Visakaart die Marianne van haar Zuid-Afrikaanse bank kreeg.

Richtprijs: twee tot drie uur aanschuiven bij uw Zuid-Afrikaanse bank naar keuze. (Wij zijn bij FNB)

Alles betalen met een creditkaart

8. Kindle

Een van de beste technologische ontdekkingen die ik het afgelopen jaar deed. Het is een apparaat om boeken op te lezen en geloof het of niet, maar het leest als echt papier. Iets helemaal anders dan iPad-toestanden dus. En als je langere tijd op reis bent, is het een zegen: je zet het vol met duizend boeken en het weegt nog steeds een goeie 200 gram. Als je zin hebt in iets speciaal, koop je online een paar boeken en je bent weer aan het lezen. In het Engels is er ook een geweldig (al dan niet gratis) aanbod aan non-fictie. Topapparaat. De batterij gaat ongeveer een maand mee. Eat that, iPad.

Richtprijs: €130

Boeken lezen tot je doodvalt, met een Kindle

Life of Pi lezen op de Kindle (de film was beter :-) )

9. Fototoestel

Met een uitgebreide videofunctie en een mooie fotolens (85-135mm) probeer ik het allemaal wat in beeld te brengen. Ik ga zelden zonder fototas de deur uit.

Richtprijs: €200 – €teduur

Alle foto's trekken met een fototoestel

10. Mufudoeken

Marianne kreeg na haar stages in India één dunne doek mee als bedankje en won er een tweede door het juiste antwoord (‘Moeder Theresa’) te geven in een quiz. Zogezegd handdoeken, maar wij noemen het multifunctionele doeken (mufudoeken dus). Je kan er alles mee doen. Ze zijn zo dun dat ze binnen de kortste tijd droog zijn en je kan het gebruiken als: picknickdeken, strandlaken, handdoek, bescherming tegen de zon, bescherming tegen de hagel, als vod om een surfplank proper te maken, als sjaal tegen de wind of als hoofddeksel. Je kan er je autozetels mee beschermen of ergens neerleggen waar je echt niet wil gaan zitten. Ze wegen niets en vouwen super klein op. Erg erg handig.

Richtprijs: €0 – €emotionelewaarde

Een eerste illustratie van een mufudoek: beschermen tegen de zon.

Een eerste illustratie van een mufudoek: beschermen tegen de zon.

Een tweede en derde illustratie van een mufudoek: samenbinden van paraplu's en bescherming tegen het warme zand

Een tweede en derde illustratie het nut van een mufudoek: samenbinden van twee paraplu’s om schaduw te maken en bescherming tegen het warme zand.

En verdienen nog een eervolle vermelding:

  • Gezelschapspelletjes: Soms heb je genoeg gelezen en gekeken. Ontspanning die niet gebonden is aan een boek of een laptop.
  • Dongle: Een soort USB-stick die je in je PC steekt en tadaa: overal (traag en bijna zeker) internet!
  • Smartphone: nog een apparaat om onze/mijn onlesbare internetverslaving te kunnen stillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>