Met z’n allen in de grootste Baobab bar ter wereld

/Disclaimer

Dit is een kijk-hoe-goed-het-hier-is blogpost. Normaal proberen we die een beetje te vermijden, maar ik schrijf hem om mijn vriend de tropische landbouwer een plezier te doen.
Stop dus even met je mails te lezen en denk even aan een zon en een helderblauwe hemel, aan een warme zee met hoge golven, aan machtige bergen, statige giraffen,… en aan de grootste Baobab ter wereld.

Start.

Disclaimer/

Rust en stilte

In Zuid-Afrika kan je gaan zitten en luisteren naar de rust. Zalig.
In België is dat verdorie moeilijk. Overal hoor je in de verte wel het geraas van een autoweg of een passerende goederentrein.

Maar – als die stomme Ibissen besluiten om hun bek houden – kan het in Zuid-Afrika nog echt stil zijn. Zo zaten we dit weekend in de schaduw van een boom vlakbij ons huis en konden we de koeien honderd meter verder het gras uit de grond horen trekken. Zo stil dus.

Het is een idyllisch land waarvan we zoveel mogelijk van willen zien voordat ons avontuur hier voorbij is. Daarom rijden we elk weekend rond op zoek naar rust, beestjes en schitterende landschappen.

Nu wil ik niet beweren dat we Zuid-Afrika al ‘hebben gedaan’.

Een snelle internetzoektocht leert ons immers dat er wel erg veel reiservaringen en bezienswaardigheden zijn die een mens in dit land kan beleven.
Wat ik wel durf beweren, is dat we ondertussen meer van Zuid-Afrika hebben gezien dan 70% van de doorsnee Zuid-Afrikanen.

Kaart van Zuid-Afrika

Hebben we Zuid-Afrika al ‘gedaan’? Toch niet hoor. Maar we doen ons best.

 

Grote stukken van Zuid-Afrika liggen te ver weg om in een weekend te doen, maar het lijkt er ondertussen wel op dat we voor de provincies waar we wel geraken, de reisgidsen van de Rough Guide en National Geographic ongeveer volledig hebben gedaan.

Nu kregen we onlangs onderstaand mailtje van Stefan binnen. Stefan is tropisch landbouwer van opleiding (al heeft hij daar waarschijnlijk zelf een veel coolere en correctere titel voor) en had de volgende vraag:

—-
Ik heb er nog niks over gehoord van jullie, dus ik vermoed dat jullie er nog niet geweest zijn. Als baobab-fan wil ik wel foto’s moesten jullie er ooit geraken:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sunland_Baobab
—-

Daarop zeg ik: oh yeah unfaithful.

Ergens in het midden van nergens, in een hoek van Zuid-Afrika staat een boom. Natuurlijk hebben we die boom al gezien, het is dan ook de grootste baobabboom ter wereld en daarnaast ook nog eens 1000 jaar oud.

Waarom hebben we dat dan nog niet verteld? Wel, we kunnen jammer genoeg niet alles vertellen zonder het risico te lopen dat jullie ons stomvervelend beginnen vinden.
Dat zou zijn alsof ik onze selectie van 8000 Zuid-Afrika foto’s zou opzetten en je zou verplichten om er naar te kijken. Dat werkt niet.

Maar op aanvraag vertel ik er graag over.

Ja: we hebben de baobab gezien en ja: hij was zo groot dat er in de holle boom een bar stond waar je toch met drie personen en een barman vlot in kon gaan zitten.

Het is zogezegd de grootste Baobabboom van de wereld en dat kan, maar in Zuid-Afrika moet je dat altijd met een korrel zout nemen. Ze zijn hier immers erg goed in het hebben van het grootste, langste, oudste, hoogste en diepste. Zo is de Blyderiviercanyon de grootste groene canyon ter wereld (de Grand Canyon is niet groen, want niet begroeid) en is de Tugela falls de hoogste waterval die in verschillende stappen naar beneden valt (de Angel Falls  – echte hoogste waterval – valt in één keer naar beneden).

Het was een mooie Boabab. Het was misschien niet direct een hoogtepunt en we zouden je dus niet aanraden om enkel daarvoor vanuit België naar Zuid-Afrika te vliegen.  Maar het was wel een van de indrukwekkendste bomen die ik ooit zag.

En uiteraard zijn er voor de doorwinterde Baobabfan ook foto’s :-)

Marianne aan de stam van de grootste Baobab ter wereld. Ze staat ook aan d eingang naar de bar in de boom.

Marianne aan de stam van de grootste Baobab ter wereld. Ze staat ook aan de ingang naar de bar in de boom.

Een overzicht van de grootste Baobab ter wereld

Een overzicht van de grootste Baobab ter wereld

De bar in de baobab

De bar in de baobab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>